Blog Post

Bestrijdingsmiddelen, waarom kunnen wij zonder?

William • apr. 17, 2019

een bodem voor vitaal leven en gezondheid

 

De bodem voedt ons en daarom is het belangrijk dat we er zorgvuldig mee omgaan. De bodem verzorgen we met aandacht. Dit doen we al door geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Op onze tuin gaan we een stapje verder. We gebruiken alleen biologische meststoffen, veel compost, groenbemesters en gesteentemeel. Op deze wijze proberen we met de kennis die we hebben, die nog steeds groeit, zoveel mogelijk samen te werken met de natuur.


De gezondheid van de bodem wordt gekenmerkt door het bodemleven. Dit bodemleven is de motor in het omzetten van onze input, organisch materiaal, naar voedingstoffen die onze groente op kunnen nemen. De worm speelt hierin een grote rol. Zie onderstaand overzicht voor meer info!

 

 

Wij zorgen goed voor de wormen door bijvoorbeeld niet te spitten. Het voordeel van spitten is dat je aan het begin van het seizoen de grond lekker snel schoon hebt. Het grote nadeel hiervan is dat de bodem wordt omgekeerd en de natuurlijke balans wordt verstoord. Dit duurt maanden om te herstellen. Ook worden er harde lagen gecreëerd waardoor de wortels minder goed naar beneden kunnen groeien en op één niveau met elkaar gaan concurreren voor water en voedingstoffen.

Wat doen wij?
We woelen de grond met een woelvork om, om zodoende lucht in de grond te brengen. Op de tuin wordt niet op de bedden gelopen om de grond los te houden. Deze bedden zijn permanent waardoor we altijd op vaste paden lopen.

 

 

We werken met een compostlaag. Dit heeft drie voordelen: Ten eerste voeden we hiermee de bodem, dus de wormen, doordat we organisch materiaal toevoegen. Ten tweede wordt de grond op den duur een humuslaag. Deze laag neemt goed water op en houdt dit vast. Humus geeft goed de voedingstoffen af aan de planten, wat weer zorgt voor gezonde planten die minder vatbaar zijn voor ziekte en plagen. Ten derde bedekken we met de compost de bodem. Hierdoor hebben we veel minder onkruidgroei. Onkruid groeit op onbedekte grond, omdat de aarde dit ziet als een wond waar uit mineralen en voedingstoffen worden gelekt. Deze wond moet dus zo snel mogelijk dicht. Dit gebeurt door de zogenaamde pionierskruiden. Dit zijn grassen en andere snel groeiende kruiden. Deze zorgen er voor dat de bodem snel weer bedekt is. In onze tuin bedekken we dus de bodem met compost en hebben we hier dus veel minder last van. Resultaat: happy tuinder!

 


Voedzame en sterke groente

Bij het planten en zaaien voegen we ook gesteentemeel toe, hiervoor gebruiken wij lavameel. Lavameel is een heel fijn gemalen lavasteen waardoor de mineralen direct opneembaar zijn door het bodemleven en de planten. Ook hierdoor maken we onze groente sterk en voedzaam. Een sterke plant is minder vatbaar voor plagen of ziekte omdat in de natuur een plaag of ziekte fungeert om de zwakke planten op te ruimen en meer ruimte te creëren voor de sterke planten zodat zij overleven en de natuur in stand blijft. Dit leert ons als wij goed voor onze planten zorgen we dus minder plagen en ziekte zullen hebben hierdoor kunnen we zonder bestrijdingsmiddelen en andere pesticiden werken.
Als dit kwartje valt zie je ineens waarom wij zo samen en in balans met de natuur proberen we werken. We verbouwen zo in samenspel met de natuur de beste kwaliteit groente!


door 98195698750fb0e68fc471837b7a1f4bf55e2a9a 26 nov., 2019
We hebben een baby op komst! Carina is 21 maart uitgerekend van onze derde. Fantastisch om weer een kind te mogen verwachten. Dit heeft natuurlijk wel wat te denken gegeven. Het seizoen groentetassen verzorgen vraagt heel wat van mij, zeker naast mijn huidige baan. Voor volgende jaar, seizoen 2020, had ik juist bedacht flink te willen groeien qua aantal deelnemers. Dat zal nu een uitdaging worden. Het heeft wel twee maanden in mijn hoofd gezeten, Carina en ik hebben het er steeds weer over gehad. In eerste instantie was erbij mij geen twijfel om de groentetassen in ieder geval te continueren. Dan maar niet zo hard groeien als ik wil. Naar mate we het er mee over hadden en ik tegen het eind van het seizoen meer moe werd begon het bij mij wel te knagen. Wil ik dit zo? Hoe moe ben ik als ik volgend jaar als ik ook nog een baby erbij heb?
door William 16 mrt., 2019
De laatste zaterdag van februari hebben we samen een nieuw stuk tuin onderhanden genomen. We hebben dit stuk tuin ontdaan van alle bloemen en planten die er stonden. Aart, de huurder voor ons, hield erg van bloemen en de tuin zag er altijd uit als een bloementuin met groente. Hij heeft altijd goed voor de bodem gezorgd en we zijn dan ook heel blij met de prachtige zwarte bodem die na een lange ochtend hard werken te voorschijn kwam, jaarlijks voorzien van compost en door de weinige betreding een echte levende bodem. Samen hebben we enkele planten bewaard om elders een nieuwe plaats te geven, om zo een stuk je uit de tuin van Aart te laten door leven. Dit was heel speciaal omdat de week ervoor Aart overleden is en juist op deze prachtige laatste zaterdag van Februari werd hij ’s middags gecremeerd. Het voelt als een eer dat we nu zijn tuin mogen gaan gebruiken om mooie gezonde groente te gaan kweken voor de deelnemers van de groentetassen in Hoevelaken.
Share by: